Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiek^wro
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8321

Zamieszczone przez jmf
    Hmm, masz może zdjęcie jak to wygląda, ew. pomysł gdzie kupić?
    Ja swoją kupiłem w Castodramie
    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• czaro10
      Classic
      • 2013
      • 16

Tutaj te mocowania od audi a3 do czujnikow bocznych. one fabrycznie byly klejone na tasme 2-stronna. ponizej standardowe mocowanie przod/tyl, ono z kolei jest zgrzewane.

Mysle, ze jak przykleisz na tasme i tak bedzie ok, skoro tak fabryka robi.

Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html

Komentarz

• jmf
        Classic
        • 2013
        • 13

Pytanie do osób, które zrobiły u siebie PLA 2.0: czy zdarza Wam się czasem sytuacja, że system podczas parkowania prostopadłego próbuje wjechać tylnym rogiem w sąsiedni samochód? Chodzi mi tu o ten pierwszy etap, czyli cofanie pod kątem w wybrane miejsce.

Komentarz

• spacewalker
          Elegance
          • 2012
          • 941

ja wsadziłem i uruchomiłem 2.0.
          Fakt, blisko cofa, ale nie uderzył rogiem.

Śr kół ustawiłes dobrze ?
          Jest tam jeszcze w adapacji coś takiego jak odległość od krawężnika .

Komentarz

• jmf
            Classic
            • 2013
            • 13

Adaptację średnicy kół zrobiłem, ale nie jestem do końca zadowolony ze sposobu pomiaru - wartość może być niedokładna...

Hm, właśnie się zastanawiałem, czemu parkuje dalej od krawężnika niż moje fabryczne PLA 1.5 - przypomniałeś mi, że widziałem w adaptacji parametr "Distance to curb" z wartością 15 cm. Spróbuję zmniejszyć.

Natomiast ogólnie parkowanie równoległe wychodzi mu dobrze, problem jest co jakiś czas z prostopadłym.

Komentarz

• misiek^wro
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8321

Jakby ktoś szukał mam 2 czujniki ABS od reki do Pa2.0 - u mnie są k... inne cena tyle co na getem z wysylka - bo tam kupowalem ;/

do 4x4 widać są inne z tyłu ;/

Komentarz

• krzynol
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 10960
                • Superb II combi (3T5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Dzisiaj odpaliłem PLA w Golfie VI u jednego kola, co prawda 1.5, ale i tak goli fajnie

misiek, zapytam gościa o czujniki ABS tył, może się skusi, ile za 2szt?
                ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                poprzednie modele:
                ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

krzynol, 173.69 brutto raz 2 + powiedzmy 15

Komentarz

• ikell
                    Classic
                    • 2013
                    • 5

Również ja postanowiłem doposażyć sobie autko w PAL 2.0 tyle że w golfie 6. Wszystko podłączone, zakodowanie system działa, parkuję samodzielnie, tyle że mam problem z wyświetlaniem informacji ma MaxiDot-cie, objawia się to tym że po rozpoczęciu manewru parkowania przez asystenta po pewnym czasie znika graficzna prezentacja PLA, pojawia się w jej miejsce informacja na temat spalania (bądź inna informacja jaka była prezentowana na wyświetlaczu przed aktywacją system park assist), a auto czy raczej asystent parkuje dalej samodzielnie. Nagrałem silnik jak to wygląda:
                    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TzVNFFx7er8&feature=youtu.be[/youtube]

W systemie nie ma żadnych błędów, opisana sytuacja występuję zarówno podczas parkowania równoległego jak i prostopadłego, z tym że podczas parkowania prostopadłego dłuższa jest chwila w której zniknie prezentacja z licznika, wydaje mi się że następuję to na chwilę przed dźwiękiem z czujników o zbliżającej się przeszkodzie? a auto tak jak pisałem wcześniej parkuję dalej, z tym że brak prezentacji i komunikatów z PLA na liczników.
                    Może ktoś miał podobny przypadek, albo ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

Trochę Danych
                    Sterownik posiadam 3AA919475A, ale VCDS pokazuję że 3AA919475D, zakodowany na Tourana 108001.

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

ikell, jaki masz numer w Instruments ?

Komentarz

• ikell
                        Classic
                        • 2013
                        • 5

Instruments 5K0 920 870 B

Komentarz

• kowaltom99
                          Rider
                          • 2009
                          • 742
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ikell
                          Instruments 5K0 920 870 B
                          Wogóle coś dziwnego MAxi Dot pokazuje.
                          U mnie napis ostrzegający o monitorowaniu przestrzeni wokół samochodu pojawia się tylko na samym początku - potem już tylko samochodzik ze strzałką. A u ciebie po pojawieniu się samochodzika ze strzałką znowu pojawia się komunikat ostrzegający o monitorowaniu przestrzeni wokół samochodu. To już jest nieprawidłowe.
                          U mnie znowu nie przekręca samochodzika w poziom przy parkowaniu prostopadłym.

Mam wrażenie że coś jeszcze wpływa na wyświetlanie komunikatów Maxi Dota - może moduł centralnej elektryki coś tu ma do gadania?

Prosba do osób, którym PLA 2.0 działa prawidłowo - czy możecie wkleić swoje kodowania modułu 09?

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 10960
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

kowaltom99, nie wiem czy CE ma coś do tego
                            szukałbym niekompatybilności na styku parktronik/licznik
                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                            poprzednie modele:
                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

ikell, spróbuj zakodować na Golfa Cabrio

Komentarz

• ikell
                                Classic
                                • 2013
                                • 5

Zamieszczone przez misiek^wro
                                ikell, spróbuj zakodować na Golfa Cabrio
                                Chętnie bym spróbował ale nie znam kodowania, a na liście podpowiedzi nie ma golfa Cabrio.

Dziwnie też zachowuje się też sterownik park assist 3AA 919 475 A (vcds 3AA 919 475 D) przy próbie zmiany kodowania wyskakuję error, ale jak opuszczę okienko kodowania i wejdę jeszcze raz to wprowadzony wcześniej zmiany zostały zakodowane?

Komentarz

• misiek^wro
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8321

ikell, to bardzo foszasty sterownik - ja ze swoim tez ciagle walcze, a raczej walczylem do momentu az klon sie wysral

Kodowania sa wymienione na forum G6, wydaje mi sie ze xenosage albo Arek wklejali tam wlasnie cabrio.

Komentarz

• XenosagaII
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 21

Zamieszczone przez jmf

Hm, właśnie się zastanawiałem, czemu parkuje dalej od krawężnika niż moje fabryczne PLA 1.5 - przypomniałeś mi, że widziałem w adaptacji parametr "Distance to curb" z wartością 15 cm. Spróbuję zmniejszyć.
                                    O tej opcji nie wiedziałem, dzieki chłopaki musze sprawdzić u siebie jak mam w standardzie.

Kodowania sa wymienione na forum G6, wydaje mi sie ze xenosage albo Arek wklejali tam wlasnie cabrio.
                                    Nie wklejaliśmy takiego kodowanie bo jeszcze nikt nie ma do niego dostepu ;/

Ja walcze teraz z adaptacja uzywanych zegarów premium aby mi PLA 2.0 pokazywało prostopadłe
                                    Dodam ze na swoich zegarach nie mam dzwieku zakonczenia poszczególnych etapów manewru.

Zamieszczone przez kowaltom99
                                    Prosba do osób, którym PLA 2.0 działa prawidłowo - czy możecie wkleić swoje kodowania modułu 09?
                                    Dodam wieczorem

Komentarz

• ikell
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 5

Zamieszczone przez XenosagaII
                                      Dodam ze na swoich zegarach nie mam dzwieku zakonczenia poszczególnych etapów manewru.
                                      Masz na myśli stare zegary czy te nowe premium?

Komentarz

• kowaltom99
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 742
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Walka z maxi dot

Witam
                                        Ciągle próbuje walczyć z brakiem wskazań parkowania prostopadłego na Maxi Dot.
                                        Podobnie jak u wielu kolegów nie mam tez sygnału dźwiękowego przy zmianie kierunku jazdy oraz brak sygnału i komunikatu o zakończeniu automatycznego parkowania
                                        U mnie jest ciekawa sytuacja, bo na Maxi Dot komunikaty PLA wyświetlane są w 2 kolorach.
                                        Np. ostrzeżenie – znak kierownicy na czerwono, reszta na biało.
                                        Jak w module 44 zmieniłem adaptację z „1” na „0” czyli z PLA 2.0 na 1.0 – to Mxi Dot pracował idealnie. Wyświetlał wszystkie komunikaty w kolorze, dawał gong na zmianę manewrów i wyświetlał komunikat o zakończeniu parkowania. Tylko oczywiście dla PLA 1.0 miałem parkowanie równoległe bez prostopadłego.
                                        Na forum Audi znalazłem ciekawy materiał dotyczący PLA (zrobiony na bazie Audi, ale zasada wspólna dla całej grupy VAG). Załączam schemat blokowy połączeń i opis (jest tylko po ang.)

Widać, że to moduł PLA wpływa na wyświetlanie właściwych komunikatów. Może w adaptacjach jest jakaś możliwość zmiany?
                                        Niestety moim kabelkiem nie mogę zrobić mapy adaptacji – czy ktoś kto ma PLA 2.0 i oryginał VCDS może spróbować zrobić mapę adaptacji dla sterownika 3AA 919 475 ….

Komentarz

• misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

Ma ktoś może pliki lbl dla tego ch... sterownika?

Komentarz

• kowaltom99
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 742
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ma ktoś może pliki lbl dla tego ch... sterownika?
                                            Wklejałem kiedyś, ale miał błędy wyboru typu samochodu. Tu już poprawione.
                                            Adaptacje chyba teraz przenieśli do plików ROD

S00,Parking Aid (J446) Security Access
                                            S01,71679 = Coding Enabling
                                            LC,00,0~1,00,Hak przyczepy niezainstalowany
                                            LC,00,0~1,01,Hak przyczepy zainstalowany (ręcznie odłączana)
                                            LC,00,0~1,02,Hak przyczepy zainstalowany (elektrycznie odlączana)
                                            LC,00,2,360 stopni OPS aktywny (optyczna ilustracja parktronika 360 stopni)
                                            LC,00,4,OPS aktywny (optyczna ilustracja parktronika)
                                            LC,00,5~6,00,Typ kamery: Nie zainstalowana
                                            LC,00,5~6,01,Typ kamery: Tylna kamera zainstalowana
                                            LC,00,5~6,40,Typ kamery: Environmental Kamera Zainstalowana
                                            LC,00,7=,Some Options may require a Security Access before Coding!
                                            LC,01,0,Automatyczna skrzynia DSG zainstalowana
                                            LC,01,1,Start/Stop System zainstalowany
                                            LC,01,4,Right-Hand-Drive (RHD)
                                            LC,01,6,Automatyczna tylna klapa zainstalowana
                                            LC,01,7,Funkcja Mute aktywna
                                            LC,02,0~7,00,Moduł niezakodowany
                                            LC,02,0~7,01,Model: VW Touran (1T) brak EPB
                                            LC,02,0~7,02,Model ??
                                            LC,02,0~7,03,Model: VW Tiguan (5N) (EPB)
                                            LC,02,0~7,04,Model ??
                                            LC,02,0~7,05,Model: VW Passat Limousine B7 (362) (EPB)
                                            LC,02,0~7,06,Model: VW Passat Variant (365) (EPB)
                                            LC,02,0~7,07,Model: VW Passat CC (357) (EPB)
                                            LC,02,0~7,08,Model ??
                                            LC,02,0~7,09,Model: VW Eos (1F) brak EPB
                                            LC,02,0~7,0A,Model: Seat Alhambra (71) (EPB)
                                            LC,02,0~7,0B,Model ??
                                            LC,02,0~7,0C,Model ??
                                            LC,02,0~7,0D,Model: VW Sharan (7N) (EPB)
                                            V,A64

Komentarz

• czaro10
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 16

Ja u siebie tez bede testowal modul 3AA 919 475 A. Juz go mam, jak doszedl i popatrzylem na podlaczenie kabli (mialem wtyczki z kablami) to sie okazalo, ze w stosunku do mojej dzialajacej instalacji, kable od cana sa po 1 pin wczesniej niz u mnie.
                                              Kupilem tez czujniki abs, czujniki mialem wczesniej, wiec jest komplet. W ciagu miesiaca to podlacze. Ciekawe, czy to zadziala, czy tez beda fochy.
                                              Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html

Komentarz

• mikkoranto
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 3

Witam, Przykro mi, ale nie znam języka polskiego, więc użyć Google Translator. Moje pytanie jest, że jeśli ktoś dostał parku asystent PLA 1,0 / 1,5 do pre-liftingu Octavii? Mam zainstalowany moduł abs mk60ec1 1K0 907 379 BE + 1T0 919 475 i VCDS nie może znaleźć błędy ale maxidot nie wykazują żadnych informacji o parku asystent PLA. Mógłbym tu napisać w języku angielskim? Przepraszam za mylące tekst.

Komentarz

• misiek^wro
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8321

mikkoranto, you have to change your instruments to the FL ones - actual tacho will not show the PA operations.

Komentarz

• mikkoranto
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 3

I have an older maxidot in my car. Is it possible to get to work Facelift model instrument cluster in my car? Apparently the immo is the problem? Can you help me this case? Than You

Komentarz

Pracuję...